Błonnik to substancja, której niestety ciągle za mało jest w diecie Polaków. Wielu z nas nawet nie wie, jak bardzo dobroczynne skutki przynosi jego właściwy poziom w diecie i do jak wielu poważnych schorzeń może doprowadzić jego niedobór. Warto też wspomnieć, że błonnik to substancja, która występuje w naturze. Znajdziemy ją w niektórych zbożach, owocach i warzywach. Błonnik takiego pochodzenia jest o wiele zdrowszy i skuteczniejszy nić ten, który powstaje podczas chemicznej obróbki.
Jeśli błonnik, to tylko naturalny
Błonniki naturalne doskonale się wchłaniają, dzięki swojej wysokiej rozpuszczalności. Choć posiadają delikatnie różniące się właściwości, zależne od konkretnych roślin, z jakich powstały, to wszystkie są dla nas dobroczynne. Obniżają one kaloryczność posiłków, w których się znajdą, dbają o utrzymanie właściwego poziomu cukru i cholesterolu. Błonniki są niezastąpione w odchudzającej diecie. Pęcznieją w żołądku, wywołując uczucie sytości, a co za tym idzie zmniejszają apetyt. Niektóre z nich posiadają także atrakcyjne walory smakowe.